Taco Surf’n’turf to konkretny strzał smaków: soczysta baweta, delikatna ośmiornica i kremowe, pikantne mayo chorizo. Idealne na kolację z przyjaciółmi albo szybki foodsharing w plenerze. Prosto, konkretnie i z charakterem.



Składniki (porcja dla 4 osób)
Składniki na TACOSY:
- 360g mąki typ 500 + 50g do podsypywania
- 6g soli
- 90g masła
- 210 ml mleka
- 50ml oleju do smażenia
Składniki na MAYO:
- olej 500 ml
- ocet jabłkowy 15 ml
- cukier 8g
- jajka 2 szt
- czosnek 2 ząbki
- chorizo 150g
- papryka wędzona słodka 6g
- sól 10 g
Baweta:
- Baweta mała Beef Master <– kliknij i zobacz produkt
- sól
- pieprz
- olej (jeśli smażysz lub grillujesz w urządzeniu elektrycznym)
Sposób przygotowania TACO:
Mąkę pszenną przesyp do miski. Rozpuść masło, wsyp sól i wlej do niej mleko. Ciepłą mieszankę wlewaj partiami do mąki i mieszaj w trakcie. Kiedy płyn zlepi mąkę, wyciągnij całość z miski na posypaną mąką stolnicę i zagnieć miękkie i elastyczne ciasto. Ciasto nie może być lepkie, przy zagniataniu kilka razy podsyp je mąką. Wyrobione ciasto zawiń w folię i odłóż na pół godziny na blat. Po tym czasie podziel całość na kilka porcji, a każdą z nich porcjuj na kulki po 30-40g. Resztę zawiń żeby nie obsychała. Porcję ciasta uformuj w kulkę. Kulkę rozpłaszcz w palcach na placek, a placek wałkuj na 12-15cm średnicy i grubość 3mm. Placki grilluj (lub smaż na suchej patelni) po ok. 30 sekund z obydwóch stron. Po zdjęciu z grilla trzymaj placek na talerzyku pod grubą bawełnianą ściereczką żeby nie wystygł i nie wysuszył się.
Sposób przygotowania Mayo chorizo:
Chorizo pokrój w drobną kostkę i przesmaż na skwarki, tak żeby były chrupiące. Tłuszcz wytopiony podczas smażenia zlej do miseczki, użyjemy go do majonezu. Skwarki osusz na papierze. Jajka, czosnek, sól, paprykę, ocet jabłkowy, zmiksuj blenderem. Następnie dalej miksując, wlewaj powoli olej tak żeby powstała emulsja. Na koniec wrzuć chrupiące skwarki z chorizo.
Grillowanie Bawety:
Mięso wyjmij z lodówki na godzinę przed obróbką. Osusz bawetę i dopraw solą i pieprzem na 30min przed smażeniem. Rozgrzej mocno patelnię aż zacznie dymić. Mięso nasmaruj delikatnie tłuszczem (masło klarowane/olej rzepakowy) i smaż po 2,5 minuty na stronę. Bawetę pokrój w poprzek włókien w cienkie plastry.



Tacosy posmaruj mayo lub aioli, dorzuć opcjonalnie kolendrę, ułóż paseczki bawety, polej mayo chorizo, dorzuć nieco czerwonej cebuli i posyp sezamem. Tacosy możesz podać z ulubionymi dodatkami. Ja swoje przygotowałem w klimacie surf & turf. Z grillowaną ośmiornicą, kolendrą, mayo chorizo i czerwoną cebulą.



Smacznego!
