Kategorie
Burgery | 2025-10-22

Smash burger z wołowiny premium – jak zrobić idealnego burgera w domu.

Smash burger to prostota i rakieta smaku. Sekret? Wołowina premium.
Wołowina najwyższej jakości – sekret idealnego burgera

Najlepsze burgery przygotujesz z mięsa o wysokiej zawartości tłuszczu (80% mięsa i 20% tłuszczu)- takiego jak rozbratel, który po zmieleniu daje idealnie soczystą i aromatyczną strukturę. Jeśli szukasz wołowiny najwyższej jakości, postaw na sprawdzonego producenta wołowiny, który dostarcza świeże mięso premium w pakowaniu próżniowym i z dostawą chłodniczą prosto pod drzwi.

BeefMaster znajdziesz mięso, z którego powstają najlepsze steki wołowe i burgery- takie, jakie serwują topowe restauracje i burgerownie.

Składniki na smash burgery (5 porcji)

Mięso burgerowe:

Dodatki:

  • Cebula biała – 150 g
  • Bułki pszenne burgerowe (max 12 cm) – 5 szt.
  • Ser cheddar – 10 plasterków
  • Pikle – 250 g
  • Chips z boczku – 150 g
  • Sos BBQ- 250 ml

Jak zrobić idealnego smash burgera?

  1. Zmiel mięso. Użyj tłustego rozbratla i zmiel go dwukrotnie na średnich oczkach. To da idealną strukturę burgera- soczystą, ale zwartą.
  2. Przygotuj masę. Do mięsa dodaj sól, pieprz i wodę gazowaną. Dobrze wyrób masę i uformuj 10 kulek po 100 g każda.

3. Smażenie. Rozgrzej żeliwną patelnię. Połóż kulkę mięsa, połóż na nią cebulę, przykryj pergaminem, a następnie dociśnij rondlem lub praską, tak by powstał cienki kotlet. Smaż, aż mięso idealnie zbrązowieje.

4. Ser i cebula. Odwróć burgera packą, połóż plasterek sera cheddar i przykryj rondlem, aby ser się rozpuścił.

5. Podanie. Bułki podgrzej na tej samej patelni w tłuszczu z mięsa. Chipsy z boczku zmiksuj na chrupiący chrust.

6. Złóż burgera. Spód bułki posmaruj sosem BBQ, połóż dwa smashe z serem, dodaj pikle i posyp boczkiem. Przykryj drugą połówką bułki i gotowe!

@beefmaster.pl

Idealny smash zrobiony w domu istnieje! Składniki: •⁠ ⁠burger 10 kulek •⁠ ⁠cebula biała 150g •⁠ ⁠bułka pszenna burgerowa, o średnicy max. 12 cm 5szt •⁠ ⁠cheddar 10 plasterków •⁠ ⁠ulubione pikle 250g •⁠ ⁠chips z boczku 150g •⁠ ⁠ulubiony sos bbq 250ml Burger masa: •⁠ ⁠rozbratel 1kg •⁠ ⁠sól 12g •⁠ ⁠pieprz młotkowany 5g •⁠ ⁠woda gazowana 80ml Sposób przygotowania: Weź tłusty rozbratel i zmiel go 2 razy na średnich oczkach. Mięso dopraw solą, pieprzem młotkowanym i dodaj gazowaną wodę. Dobrze wyrób masę i formuj kulki po 100g. Na rozgrzaną żeliwną patelnię połóż mięso, na to cebulę, papier pergaminowy i dociśnij równomiernie rondlem, tak żeby powstał cienki kotlet. Teraz odwróć go, połóż ser, przykryj na chwilę rondlem i mamy to! Zdejmij smashe do odpoczynku a bułkę podgrzej na tej samej patelni z wytopionym tłuszczem. Chipsy z boczku zmiksuj na chrupiącą posypkę. Pieczywo posmaruj BBQ, połóż burgery, dodaj ulubione pikle, chrust z boczku. Smacznego!

♬ dźwięk oryginalny – BeefMaster WOŁOWINA PREMIUM

Może cię zainteresować

Produkt dodano do koszyka. Przejdź do koszyka