Kategorie
Grill | 2025-10-10

Lahmacun – turecka pizza z mielonym mięsem, kolendrą i granatem

Lahmacun, często nazywany „turecką pizzą”, to cienkie, chrupiące ciasto pokryte aromatycznym farszem z mięsa mielonego– u nas z delikatnego rozbratla wołowego BeefMaster. Doprawione przyprawami, cebulą, kolendrą i posypane pestkami granatu, zachwyca bogactwem smaków i orientalnym charakterem. Nazwa lahmacun pochodzi z arabskiego zwrotu lahm bi ajin, oznaczającego dosłownie „mięso z ciastem”. To idealne danie na przystawkę lub kolację – proste w przygotowaniu, a przy tym efektowne i pełne głębi. Sprawdź, jak zrobić domowy lahmacun krok po kroku!

Składniki:

  • mąka pszenna 500 0,5 kg
  • woda ciepła (zagotowana) 250ml
  • sól 5g
  • olej rzepakowy 75 ml
  • semolina ( do podsypywania podpłomyków) 130g

Mąkę najlepiej przesiać przez sito i połączyć z solą, gorącą wodą i olejem. Całość dobrze wyrób żeby ciasto nie lepiło się do rąk. Uformuj kulki po 100g i schłodź, izolując ciasto ścierką żeby nie wyschło. Następnie rozgrzej grilla z kamieniem do min. 250 stopni. Podyspując blat semoliną rozciągaj kulkę do średnicy około 30 cm tak żeby rozprowadzić ciasto równo po blacie w formie okręgu. Całość smaruj delikatnie doprawionym mięsem mielonym i zapiekaj na kamieniu z zamkniętą pokrywą przez około 3-4minuty.

Mięso na Lahmacun / Składniki:

  • 1kg wołowiny mielonej z rozbratla
  • 170g papryki czerwonej
  • 1 papryka chilli
  • 150g pomidorów świeżych bez skóry
  • 160g cebuli czerwonej
  • 15g kolendry świeżej
  • 7g papryki czerwonej słodkiej
  • 10g soli
  • 3,5g kuminu
  • 20ml oliwy

Pomidora, cebulę i wszystkie papryki pokrój w bardzo drobną kostkę, a kolendrę posiekaj. Wszystkie składniki farszu (w tym zmielone surowe mięso) wymieszaj w misce, dodaj oliwę i przyprawy, następnie ponownie dobrze wymieszaj.

Placek posmaruj równomiernie doprawionym mięsem z dodatkami (ok 100-120g na porcję). Zapiekaj w grillu na kamieniu z zamkniętą pokrywą przez około 3-4minuty. Możesz też upiec w piekarniku rozgrzanym do 240/250 stopni, używając kamienia do pizzy. Wówczas piecz Lahmacun przez ok.6 minut.

Po wyjęciu placka możesz polać go oliwą chilli, posyp posiekaną kolendrą, czerwoną cebulą i granatem.

Smacznego!

Może cię zainteresować

Produkt dodano do koszyka. Przejdź do koszyka