Lahmacun, często nazywany „turecką pizzą”, to cienkie, chrupiące ciasto pokryte aromatycznym farszem z mięsa mielonego– u nas z delikatnego rozbratla wołowego BeefMaster. Doprawione przyprawami, cebulą, kolendrą i posypane pestkami granatu, zachwyca bogactwem smaków i orientalnym charakterem. Nazwa lahmacun pochodzi z arabskiego zwrotu lahm bi ajin, oznaczającego dosłownie „mięso z ciastem”. To idealne danie na przystawkę lub kolację – proste w przygotowaniu, a przy tym efektowne i pełne głębi. Sprawdź, jak zrobić domowy lahmacun krok po kroku!


Składniki:
- mąka pszenna 500 0,5 kg
- woda ciepła (zagotowana) 250ml
- sól 5g
- olej rzepakowy 75 ml
- semolina ( do podsypywania podpłomyków) 130g
Mąkę najlepiej przesiać przez sito i połączyć z solą, gorącą wodą i olejem. Całość dobrze wyrób żeby ciasto nie lepiło się do rąk. Uformuj kulki po 100g i schłodź, izolując ciasto ścierką żeby nie wyschło. Następnie rozgrzej grilla z kamieniem do min. 250 stopni. Podyspując blat semoliną rozciągaj kulkę do średnicy około 30 cm tak żeby rozprowadzić ciasto równo po blacie w formie okręgu. Całość smaruj delikatnie doprawionym mięsem mielonym i zapiekaj na kamieniu z zamkniętą pokrywą przez około 3-4minuty.


Mięso na Lahmacun / Składniki:
- 1kg wołowiny mielonej z rozbratla
- 170g papryki czerwonej
- 1 papryka chilli
- 150g pomidorów świeżych bez skóry
- 160g cebuli czerwonej
- 15g kolendry świeżej
- 7g papryki czerwonej słodkiej
- 10g soli
- 3,5g kuminu
- 20ml oliwy
Pomidora, cebulę i wszystkie papryki pokrój w bardzo drobną kostkę, a kolendrę posiekaj. Wszystkie składniki farszu (w tym zmielone surowe mięso) wymieszaj w misce, dodaj oliwę i przyprawy, następnie ponownie dobrze wymieszaj.






Placek posmaruj równomiernie doprawionym mięsem z dodatkami (ok 100-120g na porcję). Zapiekaj w grillu na kamieniu z zamkniętą pokrywą przez około 3-4minuty. Możesz też upiec w piekarniku rozgrzanym do 240/250 stopni, używając kamienia do pizzy. Wówczas piecz Lahmacun przez ok.6 minut.








Po wyjęciu placka możesz polać go oliwą chilli, posyp posiekaną kolendrą, czerwoną cebulą i granatem.
Smacznego!





