Soczysta polędwica, ogień grilla i eksplozja umami – poznaj tataki w wersji BeefMaster! Z zewnątrz lekko przypieczona, w środku krwista i miękka jak masło. Nasza polędwica wołowa w stylu tataki to kulinarny ogień: grillowana na sposób blue rare, podawana w cienkich plasterkach, zanurzona w pikantno-słodkim sosie imbirowym i posypana chrupiącym sezamem. Prosty przepis, który robi wrażenie – idealny na kolację z efektem „wow”. Spróbuj i zakochaj się w takiej wersji wołowiny.



Gofry
Składniki:
- 4 jaja
- 700 ml mleka
- 30 g miodu
- 15 g proszku do pieczenia
- 5 g soli
- 750 g mąki pełnoziarnistej
- 100g rozpuszczonego masła
Mleko miksujemy z jajami, proszkiem do pieczenia, mąką, miodem i solą, tak aby powstało dość gęste i leiste ciasto. Wypiekamy w gofrownicy na złoty kolor.



Chutney z pomarańczy
Składniki:
- pomarańcze ze skórą 1kg
- chilli 1 szt
- ocet jabłkowy 100 ml
- cukier 150g
- sok z pomarańczy 250ml
Pomarańcze filetujemy, zostawiamy skórkę z 2 sztuk i kroimy je w cienkie plastry. W szerokim rondlu rozpuszczamy cukier aż zacznie się karmelizować. Wrzucamy skórki z pomarańczy i fileciki. Następnie wlewamy sok z pomarańczy, ocet i dusimy całość, aż owoce się rozpadną i płyn odparuje. Na koniec wrzucamy pokrojone drobno chilli bez pestek.
Sos Mango
Przepis na ten obłędnie pyszny sos znajdziesz w tym przepisie. SOS MANGO
Gyu Tataki
Składniki:
- polędwica BeefMaster środek – 1kg
- sezam prażony 50 g
- pieprz czarny młotkowany 15 g
- olej 50 ml
Sos do tataki:
- imbir świeży 30 g
- czosnek 4 ząbki
- miód 20 ml
- sos sojowy 150 ml
- ocet ryżowy 15 ml
Sposób przygotowania:
Mięso marynuj w całości w pieprzu. Grilluj z każdej strony krótko na blue rare ok. 45-47 stopni Celsjusza w środku. Odstaw polędwicę do wystygnięcia. Następnie zrób sos. Imbir obierz i zetrzyj na drobnych oczkach. Czosnek przeciśnij przez praskę. Całość wymieszaj z miodem, sosem sojowymi octem. Gotowe mięso pokrój w cienkie plastry. Przed ułożeniem na gofrach maczaj je w sosie. Całość możesz posypać prażonym sezamem i startą skórką z limonki.




Smacznego!