Kategorie
Grill | 2025-08-26

Stek Tomahawk metodą reverse sear ze szpikiem kostnym.

Jeśli marzysz o steku, który robi wrażenie nie tylko smakiem, ale też wyglądem to Tomahawk jest wyborem numer jeden. Efektowna kość, soczyste mięso i perfekcyjny crust sprawiają, że to prawdziwa gwiazda na grillu. W tym przepisie pokażemy Ci, jak przygotować tomahawka metodą reverse sear– czyli najpierw powolne grillowanie w niższej temperaturze, a następnie szybkie w wysokiej, dzięki czemu mięso wychodzi równomiernie wysmażone i pełne smaku. Do naszego steka Andrzej Andrzejczak dodaje nie byle jakie dodatki: szpik kostny, kremowe i pikantne romesco oraz wędzoną kukurydzę, które tworzą zestawienie jak z najlepszych steakhouse’ów. To połączenie gwarantuje ucztę z charakterem – idealną zarówno na spotkanie ze znajomymi przy grillu, jak i na wyjątkową kolację w domu.

Składniki:

  • tomahawk
  • kości szpikowe pokrojone wzdłuż
  • rub do tomahawka ok. 40g/ na 1 szt.
  • romesco
  • kukurydza 3 sztuki
  • natka pietruszki 80g
  • czosnek świeży 10g
  • cytryna

Rub do tomahawka- Składniki:

  • sól 14g
  • cukier 9g
  • wędzona papryka słodka 5g
  • pieprz młotkowany 3,5g
  • czosnek granulowany 5g
  • kolendra mielona 3,5g

Sposób przygotowania:

Grilla rozgrzej do 120-130 stopni, zostawiając jedną zimną strefę. Mięso oszusz ręcznikiem papierowym i na godzinę przed obróbką natrzyj mieszanką przypraw (rubem). Połóż mięso na ruszt w strefie gdzie nie ma zapalonego palnika bezpośrednio pod mięsem. Wsadź sondę i doprowadź mięso do 48 stopni w środku, co jakiś czas obracając steka. Odłóż mięso na kratkę do odpoczynku na kilka minut i rozgrzej teraz grill do 250 stopni. Grilluj z obu stron, aż mięso osiągnie 54 stopnie w środku i odpowiedni crust (chrupiącą skórkę)– pamiętaj, że podczas odpoczynku temperatura mięsa wzrasta ok. 3-4 stopnie. Następnie zdejmij tomahawka do odpoczynku na około 6 minut na kratkę.

Kości szpikowe. Sposób przygotowania:

Grilla rozgrzej do min. 220 stopni, ułóż kości szpikiem do góry w żeliwnym naczyniu i umieść na ruszcie. Całość grilluj około 20min. aż szpik się lekko rozpuści i będzie miał konsystencję galaretki. Na koniec dopraw szpik solą, pieprzem, posiekaną natką i czosnkiem. Można też go skropić sokiem z cytryny.

Wędzona kukurydza

Składniki:

  • kukurydza ugotowana 3 szt.
  • masło 100g
  • papryka wędzona 3g
  • cayenne- szczypta
  • sól 3g
  • czosnek granulowany 3g

Sposób przygotowania:

Ugotowaną kukurydzę umieść w smokerze rozgrzanym do 80 stopni i wędź ją około 15minut. W międzyczasie rozpuść masło w rondelku z przyprawami. Podwędzoną kukurydzę pokrój na mniejsze kawałki albo zetnij ziarno i posmaruj aromatycznym masłem.

Sos Romesco

Składniki:

  • papryka pieczona 350g 
  • pomidory 500g
  • cebula czerwona pióra 170g
  • czerstwy chleb 80g
  • czosnek 17g
  • olej 33ml
  • płatki migdałów 100g
  • sól 8g
  • pieprz 3g
  • chilli świeże 15g
  • ocet jabłkowy 20ml
  • cukier 10g

Sposób przygotowania:

W garnku rozgrzej olej i skarmelizuj czerwoną cebulę. Dodaj przyprawy, cukier, chilli, czosnek i płatki migdałów. Smaż chwilę, następnie wrzuć pokrojone w grubą kostkę pomidory i pieczoną paprykę. Całość doprowadź do wrzenia, dodaj chleb, ocet jabłkowy i duś około 15-20min. Następnie zmiksuj. Sos jest świetnym dodatkiem zarówno do steków jak i sałatek ze świeżymi warzywami.

Smacznego!

Może cię zainteresować

Produkt dodano do koszyka. Przejdź do koszyka