Kategorie
Burgery | 2025-11-23

Matcha Burger. Przepis na zielonego burgera z mayo matcha.

Matcha Burger to połączenie perfekcyjnego mięsa, kremowego majonezu na bazie matchy oraz miękkiej, zielonej bułki o pięknym, naturalnym kolorze. To przepis, który robi wrażenie zarówno smakiem, jak i wyglądem. Jeśli szukasz pomysłu na domowe burgery premium, ten przepis będzie Twoim pewniakiem.

Składniki na 5 Matcha Burgerów

Burgery (mięso)

  • rozbratel wołowy BeefMaster – 1 kg / możesz też wybrać burgery gotowe premium BeefMaster
  • sól – 12 g
  • pieprz młotkowany – 5 g
  • woda gazowana – 80 ml

Dodatki

  • bułki pszenne burgerowe (max 12 cm) – 5 szt.
  • cheddar – 5 plastrów
  • pikle – 250 g
  • sałata rzymska – 150 g
  • mayo matcha – 350 g

Jak zrobić idealnego matcha burgera – krok po kroku

  1. Zmiel mięso. Rozbratel zmiel dwukrotnie na średnich oczkach. Dzięki temu burger zachowa soczystość i odpowiednią strukturę.
  2. Doprawienie.Do mięsa dodaj sól, młotkowany pieprz i wodę gazowaną. Połącz wszystkie składniki i wyrabiaj, aż masa będzie sprężysta.
  3. Formowanie.Uformuj 5 kulek po 200 g. Następnie połóż kulkę między arkuszami pergaminu i rozpłaszcz ją rondlem lub ciężką patelnią, aby uzyskać idealnie równy burger.
  1. Smażenie burgera.Rozgrzej patelnię bez tłuszczu.
    • Smaż przez 3,5 minuty, odwróć.
    • Po przewróceniu połóż na mięsie plaster cheddara.
    • Smaż kolejne 3,5 minuty, aż ser się rozpuści.
  2. Odpoczynek mięsa.Zdejmij burgery z patelni i pozwól im odpocząć ok. 2 minut.
  1. Opiekanie bułki.Na tej samej patelni delikatnie podgrzej wnętrza bułek – wchłoną smak wołowiny i będą chrupiące.
  2. Składanie burgera.
    • Posmaruj bułkę mayo matcha.
    • Dodaj drobno posiekaną sałatę rzymską.
    • Połóż gorącego burgera z roztopionym cheddarem.
    • Dodaj pikle.
    • Zamknij bułkę.

Gotowe. To jest ten burger, który robi absolutny „wow efekt”.

Mayo Matcha przepis

Składniki:

  • jajka (L) – 2 szt.
  • czosnek – 10 g
  • sól – 5 g
  • cukier – 5 g
  • sok z limonki – 20 ml
  • matcha – 15 g
  • olej – 500 ml

Przygotowanie:

  1. Do misy blendera wbij jajka i dodaj czosnek, sól, cukier, sok z limonki oraz matchę.
  2. Zmiksuj całość na gładko.
  3. Powoli wlewaj olej cienką strużką, aż powstanie gęsta, stabilna emulsja.
  4. Odstaw do lodówki, aby smaki się połączyły.

Zielona bułka do matcha burgera. Przepis

Naturalnie zielona, miękka i pachnąca – to bułka, która wynosi burgera na nowy poziom wizualny i smakowy.

Składniki:

  • mąka pszenna typ 500 – 650 g

  • ciepła woda – 325 ml

  • cukier – 30 g

  • drożdże – 10 g

  • masło – 75 g

  • sól – 7 g

  • matcha lub spirulina – 20 g

  • jajka do smarowania – 3 szt.

1. Rozczyn. Drożdże wymieszaj z ciepłą wodą i cukrem. Odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce, aż zaczną pracować.

2. Mieszanie składników. Do miski wsyp przesianą mąkę, matchę, dodaj star­te na drobno masło oraz sól. Wlej rozczyn.

3. Wyrabianie ciasta. Wyrabiaj ręcznie ok. 15 minut, aż ciasto stanie się elastyczne i gładkie.

4. Pierwsze wyrastanie. Uformuj kulę, przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut do podwojenia objętości.

5. Formowanie bułek. Podziel ciasto na porcje po 100 g i uformuj bułki. Ułóż je na blasze z pergaminem.

6. Drugie wyrastanie. Odstaw na 15 minut.

7. Pieczenie. Posmaruj bułki jajem i piecz w 180°C przez 15 minut, aż będą złociste (a raczej zielono-złociste).

@beefmaster.pl

W końcu przychodzimy z długo wyczekiwanym przepisem na Matcha Burger!! Składniki: •⁠ ⁠burger 5 kulek •⁠ ⁠bułka pszenna burgerowa, o średnicy max. 12 cm 5szt •⁠ ⁠cheddar 5 plastrów •⁠ ⁠ulubione pikle 250g •⁠ ⁠sałata rzymska 150g •⁠ ⁠mayo matcha 350g Burger masa: •⁠ ⁠rozbratel 1kg •⁠ ⁠sól 12g •⁠ ⁠pieprz młotkowany 5g •⁠ ⁠woda gazowana 80ml Mayo Matcha Składniki: •⁠ ⁠jaja L 2szt •⁠ ⁠⁠czosnek 10g •⁠ ⁠⁠sól 5g •⁠ ⁠⁠cukier 5g •⁠ ⁠⁠sok z limonki 20ml •⁠ ⁠⁠matcha 15g •⁠ ⁠⁠olej 500ml Sposób przygotowania: Weź tłusty rozbratel i zmiel go 2 razy na średnich oczkach. Mięso dopraw solą, pieprzem młotkowanym i dodaj gazowaną wodę. Dobrze wyrób masę i formuj kulki po 200g. Teraz uformuj burgery, użyj papieru pergaminowego i np. rondla żeby go równo rozpłaszczyć. Wbij do misy dodaj jaja, czosnek, sól z cukrem, matchę i sok z limonki. Zmiksuj całość dokładnie i zacznij powoli dolewać olej aż powstanie emulsja. Wrzuć burgera na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, po trzech i pół minuty obróć go na drugą stronę. Na mięso połóż ulubiony ser i daj mu się rozpuścić. Smaż kolejne 3,5min. Teraz zdejmij burgera do odpoczynku i podgrzej bułkę na patelni bo burgerze. Pieczywo posmaruj mayo matcha, dodaj siekaną rzymską, połóż burgera, pikle i tak o to powstał kozacki Matcha Burger 🤝 Bułka Zielona Składniki: •⁠ ⁠0,65 kg mąka pszenna 500 •⁠ ⁠0,325 L ciepła woda •⁠ ⁠30 g cukier •⁠ ⁠10 g drożdże •⁠ ⁠75 g masło •⁠ ⁠7 g sól •⁠ ⁠20g matcha/spirulina •⁠ ⁠3 jaja do smarowania Sposób przygotowania: Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z cukrem. Robimy rozczyn. Odstawiamy w ciepłe miejsce tak żeby drożdże zaczęły pracować – na ok. 15min.W międzyczasie wsypujemy przesianą mąkę do miski dodajemy matchę, ścieramy cienko masło, dodajemy sól. Gotowy rozczyn łączymy z resztą składników i dokładnie mieszamy. Wyrabiamy ciasto ręcznie około 15min. Kształtujemy kulę, kładziemy ścierkę i odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 30min do czasu kiedy ciasto wyrośnie. Następnie ważymy kulki po 100g, formujemy, wykładamy na blasze z pergaminem. Bułki odstawiamy na kolejne 15min do wyrośnięcia. Malujemy jajem i wstawiamy do pieca rozgrzanego do 180 stopni na 15min.

♬ dźwięk oryginalny – BeefMaster WOŁOWINA PREMIUM

Może cię zainteresować

Produkt dodano do koszyka. Przejdź do koszyka