Kategorie
Azja | 2025-05-29

Burger bulgogi. Koreański street food.

Koreańska ulica zamknięta w bułce. Słodko-pikantne mięso rib eye tańczy w stylu bulgogi, a każda warstwa tego burgera to ukłon w stronę aromatycznego chaosu azjatyckiego street foodu. Ściskasz, gryziesz – i nagle jesteś gdzieś między gangnam a grillowanym niebem.

Składniki (porcja dla 2 osób)

  • rib eye 300g (polecam Antrykot Standard BeefMaster)
  • imbir 30g
  • czosnek 20g
  • cukier trzcinowy 30g
  • olej sezamowy 15ml
  • sos sojowy 80ml
  • gochujang 50g
  • marchewka pokrojona w julienne 100g
  • cebula biała pokrojona w pióra 100g
  • olej 50ml
  • szczypior 20g
  • limonka 1szt
  • bułka pszenna ziemniaczana 2szt
  • kolendra 50g
  • posiekany pak choi 1szt
  • ulubiony majonez 150g
  • prażony sezam 10g

Imbir i czosnek drobno posiekaj i wrzuć do moździerza. Dodaj cukier trzcinowy i ucieraj, aż zamienią się w aromatyczną pastę. Stopniowo wlewaj olej sezamowy, sos sojowy i dodaj pastę gochujang. Mieszaj, aż całość nabierze intensywnego, gładkiego charakteru.

Mięso pokrój w cienkie plastry, wrzuć do miski i dokładnie wymieszaj z marynatą. Przykryj i odstaw do lodówki na minimum 2 godziny – niech smaki się zaprzyjaźnią.

Rozgrzej olej w woku. Na pierwszy ogień wrzuć marchewkę i cebulę – krótko, żeby tylko złapały ogień i chrupkość. Następnie dodaj porcjami mięso – smaż je szybko, metodą stir fry, z każdej strony, aż pięknie się skarmelizuje. Nie wrzucaj wszystkiego na raz – wok to nie wanna, a mięso ma się smażyć, nie dusić.

Na koniec dorzuć szczypior i zamieszaj.

Gotowe, lśniące mięso układaj na przekrojonej, podgrzanej bułce, posmarowanej majonezem wymieszanym z pak choi. Całość posyp prażonym sezamem i świeżą kolendrą. Podaj z cząstką limonki do skropienia – będzie jeszcze bardziej azjatycko.

Smacznego!

맛있게 드세요!

Może cię zainteresować