Tatar wołowy to jedno z wielu popisowych dań DrMeat’a. W tym wpisie przekonamy Cię, że tatar z krzyżowej to świetny wybór, gdy chcesz połączyć czysty, wyrazisty smak z lekką strukturą mięsa. Krzyżowa wołowa delikatna w smaku, dobrze się sieka i pięknie „niesie” wszelkie „tatarowi” dodatki. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić tatar w domu i jakie mięso na tatar wybrać- to jesteś we właściwym miejscu.
Tatar
Składniki:
- krzyżowa oczyszczona 400g
- szalotka pokrojona w drobną kostkę 150g
- piklowane ogórki 150g
- pasta truflowa 30g
- łyżka oliwy szczypiorkowej
Oczyszczony mięsień pokrój w poprzek włókien na cienkie paski, a następnie je przesiekaj. Dodaj pastę truflową, szalotkę i piklowane ogórki. Wszystkie składniki porządnie wymieszaj.






Oliwa szczypiorkowa
Składniki:
- szczypior gruby 200g
- oliwa z wytłoczyn oliwek 500ml
- sól do smaku
Szczypior zblanszuj. Następnie zalej go oliwą, podgrzej delikatnie oliwę do max 50 stopni i zmiksuj dokładnie w blenderze kielichowym. Całość przelej przez sito z jałową gazą.
Mayo Anchois
- jaja 2szt
- anchois 30g
- parmezan zmielony 50g
- pieprz do smaku
- czosnek 10g
- sok z cytryny 15ml
- cukier 5g
- olej 500ml
Jaja, czosnek, anchois, sok z cytryny i pieprz zmiksuj blenderem. Następnie dalej miksując, wlewaj stopniowo, powoli olej tak żeby powstała emulsja. Na koniec wkręcamy parmezan. Anchois i parmezan są bardzo słone, stąd brak soli w recepturze. Jeśli uznasz, że brakuje Ci soli, dopraw powstały majonez.
Piklowane grzybki shimeji
Składniki:
- grzybki shimeji 450g
- ocet jabłkowy 200ml
- woda 500ml
- cukier 100g
- sos sojowy 40ml
- sriracha 20ml
- czosnek 20g
- imbir 20g
Zagotuj wodę z cukrem i octem jabłkowym. Dodaj srirachę, sos sojowy, zmielony imbir i czosnek. Wrzuć grzyby i gotuj około 5minut. Wystudź, przełóż do wyparzonego słoika i trzymaj w lodówce..






Smacznego!