STEK Z ANTRYKOTU

20 lutego 2016
/ / /
Comments Closed

 

stek antrykot

STEK Z ANTRYKOTU z bobem w emulsji maślanej

Składniki:
- stek z antrykotu
- bób: 80g
- oliwa z oliwek: 20g
- masło: 40g
- pancetta: 20g
- cebula szalotka: 20g
- pomidory: 15g
- bataty: 130g
- ocet cherry: 5g
- tymianek
- gorczyca, sól morska, pieprz czarny

Przepis::
Zacznij od batatów i pomidorów. Upiecz je tak, by stały się miękkie, a następnie zdejmij skórkę i przetrzyj je przez drobne sito. Najlepiej przy pomocy rózgi, wtłocz do gorącej masy zimne masło i wszystko razem utrzyj „na gładko”. Gorczycę wystarczy sparzyć w rondlu i podlać octem cherry. Później trzeba tylko odparować i uzupełnić wywarem mięsnym, a gdy wszystko zmięknie, dodać oliwę z oliwek. Bób z kolei gotuj we wrzącej, lekko osolonej wodzie, przez około 7 minut. Później odcedź i schłodź w wodzie z lodem. Nie zapomnij też obrać bobu z łupin. Następnie na rozgrzanej patelni, przesmaż pokrojoną w paski pancettę, zbierając przy tym tłuszcz ze smażenia. Do przesmażonej pancetty dodaj szalotkę i bób, a całość podlej niewielką ilością wody z gotowania bobu i zagęść łyżką zimnego masła. Dopraw solą i pieprzem. Antrykot obsmażaj delikatnie na patelni lub grillu po 6 minut z każdej strony. Po obsmażeniu, przełóż na blachę i podpiecz w piekarniku w temperaturze 160 stopni, przez około 6 minut.

Beefmaster 2016