STEK Z ROSTBEFU

20 lutego 2016
/ / /
Comments Closed

 

stek rostbef

STEK Z ROSTBEFU z musem chrzanowym i pieczonymi warzywami

Składniki:
- stek z rostbefu: 200g
- oliwa z oliwek: 10g
- cukinia: 30g
- burak czerwony: 30g
- boczniak: 30g
- korzeń pietruszki: 60g
- śmietana 30%: 20g
- żółtko: 1szt.
- chrzan: 5g
- tłuszcz wołowy: 10g

Metoda:
Na początek w mocno rozgrzanym rondlu wytop tłuszcz wołowy. Na tym samym tłuszczu przesmaż osobno boczniaka, cukinię i ugotowanego buraka pokrojonego w drobną kostkę. Przesmażonego boczniaka i warzywa przełóż na pergamin i skrop delikatnie sokiem z cytryny, a później dopraw solą i pieprzem. Wszystko podpiecz w piekarniku, w temperaturze 180 stopni, przez około 10 minut. Przez ten czas, korzeń pietruszki ugotuj w wodzie ze śmietaną – tak, by stał się miękki. Dopraw go solą i zmiksuj na gładką masę. Ostudź, a następnie do przygotowanego purée pietruszkowego dodaj dobrze odsączony chrzan i żółtko. Wymieszaj to razem, by powstała gładka masa i wstaw na godzinę do „kąpieli” wodnej. Mieszaj koniecznie co 10 minut, a przed podaniem włóż wszystko do worka cukierniczego. Stek z rostbefu smaż natomiast na patelni lub grillu, po około 5 minut z każdej strony. Następnie przełóż do piekarnika i piecz w temperaturze 160 stopni przez 7 minut. Po tym czasie wyciągnij danie z piekarnika i pozwól mięsu „odpocząć” przez kilka minut. Przekrój stek na pół i podaj z pieczonymi warzywami oraz musem chrzanowym.

Beefmaster 2016