... walory wołowiny

...wołowina to łatwo rozpoznawalny gatunek mięsa ze względu na kruchość i kolor mięsa oraz oczywiście smak. Mięso to charakteryzuje średni poziom zawartości tłuszczu oraz wysoka zawartość dobrze przyswajalnego białka (przyswajalność białka wynosi 70-100%)

 

...mięso wołowe jest „czyste chemicznie” nie stosuje się stymulatorów wzrostu, zwierzęta karmione są naturalnym pokarmem, przez co też rzadko chorują i nie potrzebują częstej terapii antybiotykowej

 

...stanowi źródło selenu, który wzmacnia odporność i chroni przed nowotworami

 

...zawiera wielonienasycone kwasy tłuszczowe w proporcjach zalecanych przez dietetyków. Około połowa tłuszczu zawartego w wołowinie to korzystny dla zdrowia tłuszcz nienasycony

 

...mięso wołowe jest źródłem witamin B, które usprawniają metabolizm, wzmacniają odporność, poprawiają funkcję układu pokarmowego. Witamina B6 wspomaga regenerację po wysiłku oraz uczestniczy w syntezie białka niezbędnego do budowy mięśni. Dodatkowo odpowiada za prawidłowe kurczenie mięśni, w tym mięśnia sercowego. Witaminy z grupy B zapobiegają przedwczesnej starości

 

...zawiera CLA sprzężony kwas linolowy, który redukuje tkankę tłuszczową i stanowi mocny przeciwutleniacz zapobiegający nowotworom, oczyszcza krew z toksyn, bierze udział w metabolizmie tkanki kostnej

 

...stanowi bogate źródło aminokwasu Alanina, który chroni mięśnie przed spaleniem w momencie niedoboru węglowodanów dzięki zdolności wytwarzania cukru z białka. Jeśli spożywasz mało węglowodanów, alanina przybywa na ratunek dostarczając mięśniom paliwa

 

...potężna naturalna Viagra - zawiera naturalną L-argininę, która podnosi poziom tlenku azotu, najważniejszego seksualnego neuroprzekaźnika. Odkrycie L argininy wykorzystano tworząc Viagrę

 

...ilość białka w mięsie wołowym sięga nawet do 20% i odznacza się ono bardzo wysoką wartością odżywczą – zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy. Oznacza to, że 100g chudej wołowiny zawiera około 20g białka pierwsze klasy. Białko jest podstawowym składnikiem niezbędnym do budowy mięśni. Średnio potrzebujemy 1 g białka na 1 kg masy ciała. Co najważniejsze białko to charakteryzuje się wysokim współczynnikiem biologicznego przyswajania – 92 i tym samym dorównuje jajkom. Mówiąc wprost białka w wołowinie jest dużo i jest ono naturalnie łatwo przyswajalne

 

...cechuje się najwyższą wśród mięs zawartością przyswajalnego żelaza co jest bardzo istotne dla kobiet w ciąży oraz osób cierpiących na niedokrwistość. Wołowina zawiera średnio 2,5 razy więcej żelaza niż mięso wieprzowe i 5 razy więcej niż mięso z drobiu

 

...ma zerowy indeks glikemiczny, co jest istotne dla chorych na cukrzycę i pragnących schudnąć

 

...jest dawcą potasu, magnezu i cynku, które są jednymi z najważniejszych pierwiastków dla zdrowia i prawidłowego funkcjonowania wewnętrznych narządów ciała. Nie tylko usprawniają procesy przemiany materii, optymalizują działanie systemu nerwowego, ale i odżywiają kości, mięśnie oraz stawy. Cynk jest szczególnie ważny dla kobiet w ciąży i karmiących (dostarcza do 30% dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek)

 

...jest szczególnie bogata w L-karnitynę stosowaną w farmakoterapii do leczenia niewydolności krążenia, miażdżycy naczyń oraz choroby wieńcowej. Składnik ten odgrywa ogromną rolę w przemianie energii w organizmie. Zapewnia wytrzymałość oraz wspomaga regeneracje po wysiłku

 

...kolor wołowiny powinien być czerwony do ciemno-czerwonego mięso powinno być lekko wilgotne. W środku może być poprzetykana tłuszczem o białych żyłkach (tzw. marmurek). Ciemny kolor zapakowanej próżniowo wołowiny wynika z procesu utleniania i nie jest niczym szkodliwym wystarczy je dobrze opłukać.

 

...zawarta w wołowinie witamina B12 przeciwdziała niedokrwistości, wspomaga wytwarzanie czerwonych krwinek, pozwala lepiej dotlenić mięśnie. Ponadto chroni komórki nerwowe, zapewniając doskonały nastrój, dobrą pamięć, koncentrację i bystrość umysłu

 

...jest jednym z głównych źródeł kreatyny, która magazynuje i uwalnia energię z komórek organizmu. Kreatyna zwiększa masę mięśniową poprawia sprawność fizyczną, przyspiesza spalanie tłuszczów. Ponadto przyspiesza regenerację i budowę tkanki mięśniowej a także chroni mięśnie przed niepożądanym katabolizmem np. w okresie stosowania diet odchudzających

Beefmaster 2016