DUŻA BAVETTE

19 lutego 2016
/ / /
Comments Closed

DUZA BAVETTE

Duża Bavette

Składniki:
Duża bavette: 200g, Czereśnie: 20g, Cebula szalotka: 10g
Ananas: 20g, Gruszka: 80g, Wino czerwone: 60g
Cukier trzcinowy: 10g, Ocet balsamiczny biały: 10g
Ocet cherry: 5g, Masło: 20g, Oliwa z oliwek: 20g
Ocet spirytusowy: 20g, Cukier biały: 40g
Sól morska, Pieprz czarny, Goździk, kora cynamonowa

Przepis:
      Na początek świeży befsztyk bavette obsmaż delikatnie na patelni lub grillu z każdej strony, po około 7 minut. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 160 stopni i wstaw do niego mięso na niespełna 9 minut. Później mięso wyjmij i daj mu chwilę odpocząć. W tym czasie cebulę szalotkę i ananasa pokrój w kostkę i przesmaż na średnim ogniu przez około 5 minut. Następnie dodaj cukier trzcinowy, biały ocet balsamiczny i ocet cherry, a później smaż wszystko razem, aż do osiągnięcia konsystencji konfitury.
     Na pewien czas odstaw do ochłodzenia. Kolejny etap to przygotowanie syropu z wody, cukru, octu spirytusowego, goździków i kory cynamonowej oraz obranie gruszki. Po obraniu należy ją gotować w przygotowanym syropie przez około godzinę. Na 15 minut przed końcem gotowania warto natomiast dodać czerwone wino. Jednocześnie przygotuj jeszcze czereśnie – uduś je w rondlu z dodatkiem masła i cukru trzcinowego. Duś przez około 10 minut. A finał? Gotowy befsztyk pokrój w poprzek włókien pod kątem 45 stopni, dopraw solą morską i ułóż na kaskadzie z owoców.

Beefmaster 2016